Boekentips over eten&seks


Zes fijne boeken over eten & seks.

Om cadeau te geven, of zelf door geïnspireerd te raken.


The encyclopedia of aphrodisiacs

Dit boek geef ik mezelf cadeau deze feestdagen. De grote encyclopedie van natuurlijke afrodisiaca. Deze encyclopedie is het hoogtepunt van meer dan 30 jaar cultureel, antropologisch en wetenschappelijk onderzoek naar de biologie, geneeskracht, geschiedenis, bereiding, dosering en praktisch gebruik van meer dan 400 erotisch stimulerende stoffen. Volop aanknopingspunten voor nieuwe experimenten denk ik zo. Dit naslagwerk is bovendien geïllustreerd met meer dan 800 kleurenfoto’s.


Christian Ratsch & Claudia Muller-Ebeling (2013)

736 pagina’s / € 109,99 / te koop via Amazon

Voor: wilde mannen & vrouwen die de natuur als inspiratiebron zien en zich willen verdiepen in afrodisiaca


Afrodite, liefdesverhalen en andere zinnenprikkels

Een prachtig boek over de kunst van eten en erotiek. Isabel Allende beschrijft op aanstekelijke wijze de geschiedenis van de afrodisiaca en de verschillen tussen diverse culturen waar het gaat om de combinatie van eten en erotiek. Pure poëzie wat mij betreft, met tientallen verhalen, recepten en anekdotes over voedsel en liefde. Ikzelf gebruik het boek als naslagwerk en inspiratie voor mijn eigen werk. Krijg altijd een glimlach als ik een van de vele gedichten over lustopwekkend eten lees. Het boek voelt aan als een golf van levenslust.


Isabel Allende (1997)

320 pagina’s / € 9,90 / te koop via o.a. De Slegte

Voor: romantici, met name vrouwelijke, die zich sensueel en verleidelijk willen (blijven) voelen


Rode rozen en tortilla’s

Een hartstochtelijk verhaal over een verliefde jonge vrouw die haar gevoelens verwerkt in de gerechten die ze maakt voor een onbereikbare liefde. Dit boek gaat over de liefde. Over magie. Over hartstocht en verlangen. Hoe emoties van een kok in gerechten tot uiting kunnen komen. Hoe eten mensen in vervoering kan brengen. Een boek met een waanzinnig slot waar sommige gelukkige geliefden zich misschien in zullen herkennen. Een van de verrukkelijkste boeken die ik met verhoogde hartslag gelezen heb.
Laura Esquivel (1989)

256 pagina’s / o.a. te leen bij de bibliotheek

Voor: gepassioneerde mensen

Naast dat het boek verfilmd is (Como Aqua para Chocolate) is het misschien ook een prachtig verhaal om naar te luisteren.


Les Diners de Gala

Misschien wel het mooiste kookboek dat ik in m’n bezit heb, maar waar ikzelf nog nooit uit gekookt heb: Les Diners de Gala. Dit kunst- en kookboek (of misschien wel een kunstboek over eten) is geschreven en geïllustreerd door kunstenaar Salvador Dali. Het boek is gebaseerd op de gerechten die Dali en zijn vrouw Gala serveerden op de weelderige en extravagante dinerfeestjes die zij organiseerden. In het boek tref je recepten, maar vooral surrealistische tekeningen en illustraties aan van prachtig gedekte tafels en overvloedige schalen met eten. Een van de hoofdstukken is volledig toegewijd aan gerechten met een verzameling van lustopwekkende producten. Ikzelf stel me vooral voor hoe de etentjes bij Dali geweest moeten zijn..