top of page

Hoe het begon met een lustopwekkend dieet


De relatie tussen eten & seks boeit mij mateloos. Mogelijk omdat ik van lekker eten en vrijen houd, misschien nog meer omdat ik een fascinatie heb voor de rituelen en gebruiken rondom ons eten. In een ontdekkingsreis probeer ik er achter te komen welke invloed eten op seksuele gezondheid heeft. Ik wil beter begrijpen hoe het werkt en de beste manier voor mij om iets te leren, is door het te doen.

Lustopwekkend dieet

Mijn reis begon met een experiment waarin ik een lustopwekkend dieet volgde: 5 dagen lang at en dronk ik producten met een (veronderstelde) stimulerende werking vanwege hun smaak, inhoudsstoffen, textuur of vorm. Gemakshalve kocht ik de producten in een supermarkt en hield ik in een dagboek bij wat ik at en hoe ik me die dag voelde.

Na enig speurwerk in artikelen op internet, zette ik de volgende producten op m’n boodschappenlijstje: Bovenaan de banaan, voor de hand liggende reden. Vruchten als avocado, dadels, vijg en tomaat vanwege hun kleur en voedingsstoffen. Kruiden waarvan wordt beweerd dat ze een stimulerend effect hebben zoals nootmuskaat, saffraan, kaneel en basilicum. Ook kruisbloemige groenten zoals bloemkool en broccoli zette ik op de lijst. Producten die volgens de overleveringen zeker niet mochten ontbreken waren pure chocolade, havermout, eieren en zeevruchten.

De test

De eerste dag nam ik havermoutpap met rozijnen, peer en walnoten als ontbijt. Voor de lunch pakte ik uit met een makreel-spinaziesalade. Ik dineerde licht met zalm, roerei en tomaat en sloot af met een passievrucht-dessert. De tussendoortjes en drankjes die ik in de loop van de dag nam, waren muntthee, dadels, vijgen en pure chocolade. Ik merkte meteen dat ik me energieker voelde en niet hoefde uit te buiken na het eten. Op de tweede en derde dag lunchte ik buiten de deur: avocado-salade met zalm en een pittige soep met kip. Voor het diner maakte ik het mezelf een beetje lastig door saffraan-pasta klaar te maken met schaaldieren in roomsaus. De laatste dagen wisselde ik af met een tropische vruchtensalade, gegrilde groenten en mosselen.

Hoe het was

Vijf dagen later blik ik terug. Wat een fijn dieet was dit. Allereerst vanwege de heel gewone, lekkere en hoogwaardige producten zoals avocado, verse vis, passievrucht en noten. Wat ook heel prettig was dat ik geen hongerig gevoel heb ervaren (voor zover ik überhaupt over honger kan/mag praten). Gelachen ook. In de voorbereiding, tijdens het eten en in de gesprekken met mensen over dit dieet. Ik was zelfs een beetje afgevallen. Bovenal voelde ik me gewoon heel goed. Lekker energiek, ook na het eten.

Desondanks zijn er ook een paar kanttekeningen te benoemen. Om te beginnen: mijn boodschappen vielen duurder uit. Wanneer ik buiten de deur at, vond ik het niet zo eenvoudig om een geschikt gerecht te vinden. (“Afrodisiaca, euh.. Wat voor gerecht wilt u dan precies mevrouw?”). Ook het bereiden van eten nam meer tijd in beslag, zeker omdat ik normaal gesproken een boterham met kaas neem voor de lunch. Ik realiseerde me ook beter dat er vele andere factoren zijn - naast voeding - die je libido beïnvloeden zoals hormonen, ruzie met je vriendje of een deadline.

Dip of wip?

De hamvraag: Voelde ik uiteindelijk meer opwinding? Absoluut. Het ontbreken van after dinner dips, meer sekspraat en bewust aandacht of je opwinding ervaart, creëerde bij mij een stimulerende sfeer.

Wil je weten uit welke producten mijn lustopwekkend dieet nog meer bestond?

Download hier het after-dinner-wip-boodschappenlijstje.

Over De Wilde Boerin

Foodpionier Linette Mak groeide op tussen de appels, peren en pruimen. In Wageningen leerde ze meer over eetcultuur. Dit inspireerde haar om het blog www.dewildeboerin.nl te starten. Op een ontdekkingsreis probeert ze erachter te komen welke invloed eten op seksuele gezondheid heeft. Hiervoor onderneemt ze allerlei experimenten en reist ze Nederland rond op zoek naar bijzondere verhalen en connaisseurs van de liefde. Haar ervaringen deelt ze tijdens lezingen, via voelerijen en in blogs.

Disclaimer

Let wel, het dieet kent geen wetenschappelijke basis. Net als de uitwerking hiervan. Het is een persoonlijke keuze en ervaring geweest die bij jou misschien heel anders uitpakt. Ook wil ik je attenderen om rekening te houden met eventuele productintoleranties en voedselallergieën. Bij acute gezondheidsklachten of verergering van gezondheidsklachten raad ik je dringend aan om direct contact op te nemen met een (huis-)arts of medisch specialist.

RECENT POSTS

bottom of page