Sekscrisis door Corona?


Hebben we nu juist meer of minder seks tijdens Corona? Hoe is het op dit moment eigenlijk met ons seksleven gesteld? Deze vragen hielden mij het afgelopen half jaar behoorlijk bezig. Een half jaar waarin de wereld op z’n kop stond en niets meer was zoals het was. Natuurlijk reflecteerde ik op m’n eigen gedrag tijdens de lockdown. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de seks wat minder belangrijk vond. Het experimenteren stond stil en bovendien sprak ik er veel minder met anderen over. Maar hoe ging het met seksend Nederland? Is er nog wel een taak voor de Wilde Boerin?

Seksuele crisis

Deze zomer voelde ik de relevantie terugkomen. Niet in de laatste plaats door het artikel ‘Making love in the time of corona – considering relationships in lockdown’. Hierin bespreken drie seksuologen en psychologen de effecten van een lockdown op intimiteit en hoe dit zowel kansen als obstakels vormen op vrijen in tijden van Corona. Want wat blijkt? Sommige mensen verloren totaal hun interesse in seks, terwijl bij anderen het verlangen juist groter werd. Maar vooral de verschillen tussen stellen werden groter, omdat mensen nu eenmaal anders omgaan met stress en angst. Wat me opviel, is dat de behoeften van stellen verschoven: stellen wilden niet per se seks, maar vooral meer tijd voor massages, bubbelbaden en een ongestoord goed gesprek. Ondanks dat het artikel mij enorm boeide, werd ik er ook wel een beetje treurig van. Het lijkt er op dat we niet alleen minder seks hebben, maar er ook minder zin in hebben. Zijn we naast een sociale, culturele en economische crises nu ook in een seksuele crisis beland?!

Vergroot de trek in het leven

Een andere aanjager waardoor de energie bij mij weer gaat stromen, was een interview dat ik beluisterde met filosoof Ad Verbrugge. Hij stelde zichzelf de vraag ‘In wat voor wereld willen we leven?’. Los van het inhoudelijke antwoord daarop, zit voor mij de kracht van deze vraag in het bewustzijn dat wijzelf deze vraag kunnen beantwoorden. Dat er niet voor je wordt gedacht en besloten. Maar dat je de regie (terug) kunt pakken om het leven zelf vorm te geven. Voor mij was de vraag een wake-up call dat het tijd is om de trek in het leven te vergroten. Uit m’n veilige cocon te kruipen. Nieuwe dingen te ontdekken. Andere mensen - in het echt - te ontmoeten. De risico’s te omarmen die bij leven horen. En de nieuwe sociale gedragsregels te integreren in een wereld waarin ik wil leven.

Meer voelen

Dit betekent dat ik het avontuur weer opzoek. Startend met een ‘pompoen voelerij’ op zaterdag 19 september a.s. in Groesbeek (bij Nijmegen). Deze (Coronaproof) voelerij is een upgrade van vorig jaar - waar het buitenblad Landleven overigens een leuk artikel over schreef - met nieuwe partners en nieuwe installaties. We pakken deze keer extra uit met aansluitend een pop-up vega pompoen-diner en je kunt blijven slapen. Ook in 2021 experimenteren we verder met nieuwe activiteiten zoals een graan-voelerij, een splosh-workshop en artist in residence plekken op de wilde boerderij.

Of deze activiteiten ons uit de seksuele crisis verlossen? Daar moet geloof ik wel wat meer voor gebeuren. Maar laten we starten met loslaten, het ondeugende in jezelf (her)ontdekken en nieuwe ervaringen opdoen die onze zintuigen prikkelen.

Over dit blog

De Wilde Boerin schrijft een blog voor mensen die net als zij, van lekker eten en vrijen houden. Op een ontdekkingsreis probeert ze erachter te komen welke invloed eten op seksuele gezondheid heeft. Hiervoor onderneemt ze allerlei experimenten en reist ze Nederland rond op zoek naar bijzondere verhalen en connaisseurs van de liefde. Haar ervaringen deelt ze tijdens voelerijen, via lezingen en in blogs.

Credit pic: street artist Pobel die de muurschildering “Lovers” maakte in Bryne, Noorwegen.

RECENT POSTS