top of page

In gesprek met bloemenconnaisseur Anna Koster

Bijgewerkt op: 20 apr 2022


Anna Koster houdt van kleur, bloemen en de natuur. Ze is 'bloemenconnaisseur'. Met haar bedrijf Floral Touch inspireert ze mensen om meer met eetbare bloemen te doen. Ze heeft haar hele leven in de bloemenbranche gewerkt en les gegeven in bloemschikken aan de opleiding Bloem & Design op het MBO Clusius College in Alkmaar. Onlangs heeft ze het boek 'Bloemen met smaak' uitgebracht met 50 eetbare bloemen en 25 verassende recepten. Haar doel is om mensen via eetbare bloemen in contact met de natuur te brengen.

Thuis in Avenhorn ontmoeten we elkaar. Eetbare bloemen, ik had er voorheen niet echt over nagedacht. Ik ben benieuwd of er ook lustopwekkende varianten zijn. Daar gaat Anna me inderdaad meer over vertellen. Maar ook krijg ik bloemen om te proeven. Terloops plukt Anna bloemen van de daglelie of eendagslelie (Hemerocallis) voor me uit de tuin. De bloemblaadjes, de meeldraden en de bloembodem van deze bloem hebben allemaal een andere smaak. “Ze doen het heel goed in een risotto”, zegt ze. In haar boek zie ik hier het gerecht ’Tropisch feestje van gewokte daglelie met risotto’ terug.

Eenmaal aan de koffie vertelt Anna mij dat bloemen mensen vaak echt raken. Je wordt er blij van en ze geven een vrolijke sfeer. Bloemen zijn natuurlijk de voortplantingsorganen van een plant. “Bloemen zíjn seks”, aldus Anna. En ja, er zijn vele bloemen bekend die een afrodiserende werking schijnen te hebben. Bijvoorbeeld de passiebloem (Passiflora caerulea), (klap)roos (Papaver rhoeas), fuchsia, orchidee, kamille (Matricaria recutita), lavendel (Lavendula), springbalsemien (Impatiens glandulifera), lievevrouwebedstro (Galium odaratum), zonnebloemknopjes (Helianthus annuus) en de exotische gemberplant (soms - wat minder subtiel - ook wel de genotsknots genoemd). En dan is er ook nog de zeer opvallende penisplant. Maar die schijnt niet zo lekker te ruiken. Over de werkzame stoffen van al deze bloemen is niet heel veel bekend, maar de vorm, associaties en prikkelende smaak zijn lustverhogend te noemen. Het abc-kruid (Acmella oleracea) beschrijft Anna zelfs als een avontuur op zich. Deze smaaksensatie is zo heftig en spectaculair dat ze het een ‘organoleptisch (lees: zintuigelijk) orgasme’ noemt.

Lustopwekkende bloemen kun je op verschillende manieren toepassen; puur als snack of amuse waar bijvoorbeeld de passiebloem zich heel goed voor leent; als garnering over de soep (zoals preisoep met lavendel), taart of op een chocoladebonbon (denk aan een orchidee). Maar ook als smaakmaker in een salade of in een glas fris of beter nog: een cocktail (met bijvoorbeeld romantische rozenblaadjes). De smaak van de bloemen varieert van zoet tot zout, bitter en hartig.

Waar ik zelf altijd zo blij van word, zijn de kleine onthullingen van de mensen die ik spreek. Zo deelde Anna haar (erotische) fantasie met mij: Stel je een vrouw voor. Ze ligt op haar buik en dipt sappig fruit en de exotische karma-orchidee (Dendrobium ‘Karma’) in een chocoladefontein. De vrouw zelf is volledig gebodypaint in, uiteraard, een orchideeën motief. Naast haar staat een glas wijn. Een aantrekkelijke exotische man buigt zich naar haar toe en begint met het beminnen van haar tenen..

Anderhalf uur later, en nog lang niet uitgepraat, ben ik fan van eetbare bloemen geworden. Ondanks dat er niet veel wetenschappelijke informatie over de werkzame stoffen bekend is, denk ik wel dat geur-, kleur- en smaakexplosies die in verschillende bloemen vertegenwoordigd zijn veel met de gemoedstoestand van mensen kunnen doen. Ik weet niet of de zogenaamde penisplant mijn favoriet wordt, maar ik kan niet wachten om de bloemen uit te proberen.

Wil je meer over Anna Koster weten, het boek ‘bloemen met smaak’ aanschaffen, of een keer een eetbare bloemen workshop of - proeverij bijwonen?

Check haar website Floral Touch of facebookpagina.

Fotografie, portret Anna Koster: Gerda Venema

Comentarios


RECENT POSTS

bottom of page