top of page

Wilde Vrouwen Zweethut

Zaterdag 27 januari 2024, van 10.00 - 19.00

Welkom wilde vrouw,

bij een oeroude traditie

op eeuwenoude grond.

 

Wat is een zweethut?

Een zweethut ceremonie is gebaseerd op lange tradities van natuurvolkeren over de hele wereld. Tijdens dit reinigingsritueel vindt een zuivering plaats op lichamelijk, emotioneel, rationeel en spiritueel niveau.

De zweethut zelf, ook wel Inipi genoemd, is gebouwd van wilgentakken en overdekt met dekens. Het is er aardedonker. In het midden van de hut is een kuil in de grond waarin gloeiend hete stenen worden gelegd. Deze stenen worden met water overgoten. Door de warmte die vervolgens ontstaat ga je zweten en door dit zweten zuiveren we ons.

In de zweethut wordt gezongen, verteld, gedeeld en losgelaten. Buiten is een groot vuur waarin de stenen verwarmd worden. Alles binnen dit ritueel heeft betekenis.

 

Wat ga je tijdens een zweethut ceremonie doen?

Tijdens een zweethut ceremonie ben je een dag buiten in de natuur. We starten met de stenenceremonie. Dat wil zeggen, we verzamelen rond de vuurplaats voor het plaatsen van de stenen. Aan de stenen kunnen we een intentie meegeven en verbinding maken met wat we de hut in willen nemen. Daarna steken we het vuur aan en hoeden het vuur en de stenen tot ze heet genoeg zijn. Dan bouwen we de hut met dekens. Terwijl het vuur brandt en de stenen verwarmd worden, begeleiden wij je in de voorbereiding op de hut.

 

Wanneer de stenen heet genoeg zijn gaan we de hut binnen. Traditioneel gezien ben je in de hut naakt en zit je op de koude aarde. Wil je liever bedekt de hut ingaan, maak dan gebruik van een omslagdoek. Het is aan jou waar je fijn bij voelt. Samen zitten we in het donker, in een cirkel om de stenen heen.

 

Een watergieter en de vuurhoeder begeleiden de ceremonie. De watergieter begeleidt het zweetritueel met woorden, stilte en zang en gebruikt kruiden en water. De vuurhoeder hoedt het vuur en draagt de hete stenen de zweethut binnen. De ceremonie in de hut duurt vier ronden en neemt ongeveer drie uur tijd in beslag.

 

Na afloop van het zweetritueel spoelen we ons na in een kruidenbad.

En voeden we ons met een lichte maaltijd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Locatie

De zweethut wordt gehouden op het erf van Hoeve Aldenhof in het Noord-Limburgse Afferden. De boerderij is gelegen op Landgoed Bleijenbeek, midden in Nationaal Park De Maasduinen. Het erf is open, gelegen aan een beek en heeft uitzicht op een kasteelruïne. Het hout, de wilgentenen, de stenen, het water en de kruiden die tijdens de ceremonie gebruikt worden, komen allemaal van eigen erf. Hoeve Aldenhof is geworteld op eeuwenoude grond, passend bij een oeroude traditie.

 

Kosten en aanmelden

  • De kosten van de zweethut ceremonie bedragen € 79,- per persoon.

  • Het is mogelijk om te overnachten met de camper of tent op het erf van HoeveAldenhof voor € 15,- p.p. inclusief douche- en toiletgelegenheid.

 

 

Overige informatie

  • Wijjo Toxopeus begeleidt als ervaren watergieter de zweethut ceremonie, met hulp van een vuurvrouw.

  • De workshop wordt in het Nederlands gehouden.

  • Er is geen voorkennis nodig om aan de zweethut ceremonie deel te nemen.

  • Er is een minimum van 6 en maximum van 12 deelnemers.

  • Deze ceremonie is voor vrouwen bestemd, ook tijdens de menstruatie.

  • Bij de zweethut is eten en drinken inbegrepen. Er wordt water, thee, noten, fruit, groenten en een vegetarische maaltijdsoep aangeboden (als afsluitende avondmaal).

  • Er is sanitair aanwezig, alsmede een ontvangstruimte.

  • Er is gratis parkeergelegenheid.

Meer weten?

Neem voor vragen over de ceremonie contact op met Wijjo via +31 6 2340 2334.

Voor vragen over de locatie en overnachtingsmogelijkheden, kun je contact opnemen met Linette via linette@dewildeboerin.nl / +31 6 2702 6075.

 

*Annuleringsbeleid

Als je niet kunt komen en je laat het ons 5 of meer dagen van tevoren weten, krijg je je geld terug. Mocht dit minder dan 5 dagen voor het evenement zijn, kun je je ticket verplaatsen naar een andere dag.

 

bottom of page