top of page

In gesprek met kruidengeneeskundige Trudy van Diepen


Trudy van Diepen is sinds de jaren ’90 kruidengeneeskundige, na een opleiding aan de Vakschool voor Kruidengeneeskunde. Tegenwoordig leidt ze nieuwe kruidengeneeskundigen op in het Kruidenrijk en verzorgt ze lezingen. De kruidentuin aan huis geeft haar volop gelegenheid om natuurmedicijnen te maken. Op een zondagavond deelt ze me haar visie op lustopwekkend voedsel.

Trudy laat er geen gras over groeien en slaat de prietpraat over. Geen voorspel maar direct diepgang. “Voeding is gestolde, vaste energie”, legt ze uit. “De mens bestaat eveneens uit energie. Je hebt vast wel eens van chakra’s gehoord. Je tweede chakra is je seksuele energiebaan en is verbonden met je voortplantingsorganen. Wanneer deze chakra een blokkade of minder kracht heeft, stopt deze met stromen. Je levensenergie en daarmee je zin in seks neemt af”.

Ik hap even naar adem en neem een slok van de, uiteraard, kruidenthee, om deze stof op me in te laten werken. ” Een blokkade in je tweede chakra, gaat Trudy verder, kan onder andere door een vervelende gebeurtenis of trauma ontstaan die je bewust of onbewust hebt ervaren in je leven. Deze blokkade moet eerst een beetje afbrokkelen voordat bijvoorbeeld lustopwekkend voedsel een uitwerking kan hebben.” Pak de oorzaak van het probleem aan, geeft ze hiermee aan, in plaats van het symptoom te bestrijden. In ons gesprek licht Trudy toe dat er verschillende behandelwijzen zijn waarop je een blokkade kan aanpakken en dat het gebruik van kruiden hier ook een rol in kan spelen.

“De teunisbloem, vogelmelk en het sneeuwklokje hebben een energetische uitwerking op je tweede chakra. Net als de meer exotische varianten sticky monkey flower en poison oak.” Trudy waarschuwt dat het innemen van dergelijke kruiden een behoorlijke impact kan hebben. Je kunt je enorm verdrietig of boos gaan voelen. Misschien krijg je (tijdelijk) wel een hekel aan iemand. Of droom je heel intens. “Deze emoties zijn een goed teken”, zegt ze, “omdat je alsnog de vervelende gebeurtenis of trauma aan het verwerken bent”.

Afb. met de klok mee: vogelmelk, teunisbloem, sneeuwklokje, poison oak en sticky monkey flower.

Overdonderd door de kennis van deze natuur-seksuoloog, zoals ik Trudy nu ook noem, sta ik stil bij de gedachte om deze kruiden een maand lang in te nemen en bij te houden wat ik bij mezelf waarneem. Word ik boos of verdrietig? Trek ik een beerput open waar ik het bestaan niet van kende? En heb ik zelf in die periode nog wel zin om te vrijen? Maar ik stel me gerust met de woorden van Trudy om een goede balans te zoeken tussen angst en moed in het leven.

“Hoe pas je de kruiden eigenlijk toe?” vraag ik Trudy. Dat kan op verschillende manieren, antwoordt ze. Je kunt zelf een tinctuur maken van bijvoorbeeld de teunisbloem of je koopt een Bachremedie (of RESCUE) hiervan bij een drogist of natuurwinkel. Vervolgens druppel je een maand lang, 4x per dag, 4 druppels onder je tong. Indien je geslachtsenergie vastzit, komt deze los.

Als de oorzaak is aangepakt, heeft het gebruik van afrodiserend voedsel effect. Trudy spreekt overigens liever over voedsel met veel levensenergie. Ik vraag haar wat ze hier onder verstaat. “Dit zijn onbewerkte en onbespoten producten die je kort voor consumptie oogst. Producten die de maximale kracht uit de bodem en kosmos hebben gekregen. Wanneer je positieve en dankbare gedachten tijdens het oogsten, het koken en eten toevoegt, belooft het een energiebommetje te worden.”

Terugkijkend op ons gesprek merk ik hoe weinig ik eigenlijk van kruidengeneeskunde weet. Ik heb me niet gerealiseerd dat er best veel kruiden zijn die bij kunnen dragen aan het vergroten van je libido en het stimuleren van een gezonde seksuele energie. Ik vind het een verfrissende gedachte om de oorzaak aan te pakken, naar de kern van het probleem te gaan. Bovenal, ben ik nieuwsgierig geworden om op zelfonderzoek te gaan en diverse remedies uit te proberen. Wordt vervolgd dus!

Wil je meer weten van kruidengeneeskunde?

Neem dan een kijkje op de website van Kruidenrijk of Kruidenvrouw.

Trudy heeft samen met haar dochter Janneke twee boekjes, onder de naam 'de Kruidenkoffer', geschreven over het gebruik van kruiden op reis en voor (klein)kinderen.

Fotografie coverfoto: PXHERE.

Kommentarer


RECENT POSTS

bottom of page