top of page

De Likknikkerbaan


Een knikkerbaan herinner je je misschien nog wel. Net als het bibber spiraalspel waar je als kind eindeloos spelletjes mee gespeeld hebt. De (food-)designers Chloé Rutzerveld en Tim Scheffer hebben hier een eigentijdse variant voor bedacht: de ‘Likknikkerbaan’. De Likknikkerbaan is een challenge waarbij twee spelers hun tongflexibiliteit en smaakbeleving testen. Terwijl de spelers tegenover elkaar staan, mogen ze alleen hun tong gebruiken om een 'likknikker' over de baan voort te bewegen. Elke likknikker heeft vier verschillende ingrediënten die samen een gerecht vormen. Wie de snelste tijd én het gerecht raad, wint. Benieuwd hoe dit er precies uit ziet? Bekijk dan hier een filmpje van de Likknikkerbaan op de Sensory Gym.

Wat ik zo ontzettend knap aan de Likknikkerbaan vind, is dat het volwassenen bewust maakt van de sensualiteit van hun tong. Als deelnemer gebruik je de sterk ontwikkelde spier op een geheel andere wijze dan praten, eten en slikken. Je manoeuvreert je tong in allerlei bochten die misschien nog wel het meest met tongzoenen te vergelijken valt. Veel deelnemers voelen zich ongemakkelijk om in het bijzijn van anderen een tijdlang hun tong uit te steken. Normaal gesproken houdt je deze vlezige roze lap, op wat uitzonderingen zoals bij de tandarts na, veilige verborgen in de holte van je mond. Het tongduwen van een knikker met smaak is een beetje gênant maar leidt tot een nieuwe zintuigelijke ervaring. Kijk, een spelletje likknikkeren met je geliefde zal misschien niet automatisch overgaan in een vrijpartij. Desondanks denk ik dat de Likknikkerbaan ons wel bewust maakt dat de wijze waarop we eten of proeven een lustopwekkende werking kan hebben. De tong is een intiem lichaamsdeel die je niet met veel mensen deelt. Ze is cruciaal voor het onderscheiden van smaken én een veelvuldig gebruikt item tijdens de seks.

Wil je weten hoe de likknikkers gemaakt worden? Of zelfs eens lekker aan de likknikker likken? Check dan de websites van Chloé Rutzerveld en/of Tim Scheffer.

Fotografie / filmproducent: Jelle klokman, Velcromedia, 2017

RECENT POSTS

bottom of page